Poirterslaan 26
5611 LB Eindhoven


T: 040 - 2155 240
F: 040 - 2155 249

Dossiers arbeidsrechtelijke kwesties

NOW Update (6), 11 mei 2020

De huidige NOW loopt eind mei af. Sociale partners en het kabinet praten al weken over de voorwaarden van een tweede pakket van nog eens drie maanden. Vrijdagavond jl. kondigde de minister bij Op1 aan dat er nieuwe eisen aan bedrijven gaan komen, maar ook dat de boete op ontslag verdwijnt. Bedrijven moeten kunnen herstructureren, aldus de minister in het tv-programma.

Daarnaast gaan bedrijven waarschijnlijk met andere voorwaarden te maken krijgen in de tweede ronde. Zo werkt het kabinet aan een verbod op dividenduitkeringen, bonussen en aandeleninkoop.

Aangezien een vaccin nog niet voorhanden is en verdere besmetting zoveel mogelijk moet worden voorkomen, wil het kabinet omscholing stimuleren van werknemers in sectoren waar door het virus waarschijnlijk veel werkgelegenheid verdwijnt, ook op de langere termijn. Te denken valt aan de horeca, de evenementenbranche en de reissector.

De vakbonden en de oppositie (lees: PvdA en SP) hebben boos op de plannen gereageerd. Volgens de huidige NOW-regeling die het kabinet in maart in het leven riep om zoveel mogelijk banen te behouden, moeten bedrijven nu noodsteun terugbetalen met een boete van 50% wanneer zij toch mensen ontslaan. De FNV vreest dat werkgevers zich nog meer dan nu berekenend richten op het kortetermijnbelang van hun onderneming. De gedachte is dat wanneer de boete op ontslag verdwijnt de werkloosheid snel zal toenemen. Ook de CNV ziet weinig in het schrappen van de boete. Voorts hebben de oppositiepartijen aangegeven een nieuw noodpakket niet te willen steunen. Volgens het FD maken thans al 121.000 bedrijven met 1,8 miljoen werknemers gebruik van de NOW.

Zodra de nieuwe maatregelen gepubliceerd zijn, berichten wij u nader.